Categorieën
Natuurkunde Sterrenkunde

Hoe een nieuw deeltje het heelal kan redden

Op donderdagavond 16 oktober begint KIJK in Wageningen een nieuw seizoen aan KIJK Live!-edities. Met deze keer: hoe een nieuw deeltje het heelal kan redden van een higgscatastrofe.

Op donderdagavond 16 oktober begint KIJK in Wageningen een nieuw seizoen aan KIJK Live!-edities. Met deze keer onder meer: hoe een nieuw deeltje het heelal kan redden van een higgscatastrofe.

In het coververhaal van KIJK 12/2014 – gisteren naar de drukker gegaan – behandelen we een aantal nieuwe manieren waarop het heelal aan zijn eind kan komen (naast de klassieke Big Four: Big Freeze, Big Crunch, Big Bounce en Big Rip). Daaronder het scenario dat Stephen Hawking onlangs onder de aandacht bracht (maar niet bedacht!): death by higgs. Oftewel: hoe een higgsdeeltje dat in een dal van lagere energie tuimelt het heelal kan doen instorten.

Uiteraard leek het me een goed idee om aandacht te besteden aan dit onderwerp op de eerstvolgende KIJK Live!, die nota bene wordt gehouden op de verschijningsdatum van deze editie. Via via kwam ik vervolgens uit bij Walter van Suijlekom, mathematisch fysicus aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Ik kende hem als een van de mannen achter het zogenoemde sigmadeeltje, een van de kandidaten voor De deeltjessafari die uiteindelijk de shortlist niet haalden. (Lees dit New Scientist-artikel voor meer informatie.)

‘Kunt u misschien op KIJK Live! iets komen vertellen over het einde van het heelal?’ probeerde ik voorzichtig bij Van Suijlekom, waarbij ik eigenlijk verwachtte dat het antwoord nee zou zijn, en we op een praatje over het sigmadeeltje uit zouden komen. (Wat ik overigens helemaal prima had gevonden.) Maar het bleek een combinatie te kunnen worden: het sigmadeeltje kan namelijk voorkomen dat een tunnelend higgsdeeltje het einde van het universum inluidt, zo wist Van Suijlekom me te vertellen.

Zelf ben ik razend benieuwd naar Van Suijlekoms verhaal, ook omdat ik van (twee keer) Bessensap weet dat hij een goede spreker is, die een extreem complex onderwerp als dit prima kan brengen voor een groot publiek. Helaas wordt dit de eerste KIJK Live! ooit die ik moet gaan missen – maar neem vooral mijn plaats in. Toegang is gratis, en naast Van Suijlenkom hopen we nog vier andere interessante items te brengen over heel andere wetenschappelijke, maatschappelijke en technologische onderwerpen. Dus zelfs als het einde van het heelal (over God weet hoeveel biljarden jaren, maar goed) je niet aangaat, kun je op een boeiende avond rekenen.

KIJK Live! wordt gehouden in ontmoetingscentrum Impulse van de Universiteit Wageningen, van 20.00 tot 22.00 met een halfuurtje inloop en een borrel na afloop. Hoe je je opgeeft, vind je op deze pagina.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *