Categorieën
Natuurkunde

Daily Mail: Higgsdeeltje ‘gevonden’

“God particle is ‘found’” kopt de Daily Mail maar vast over de Higgs-aankondiging van komende woensdag.

“God particle is ‘found’” kopt de Daily Mail maar vast over de Higgsaankondiging van komende woensdag. Met aanhalingstekens rond ‘found’ om aan te geven dat ze eigenlijk – net als elke andere krant – helemaal niet weten wat er precies gezegd gaat worden. Zucht.

Wel interessant: als we de Daily Mail mogen geloven – wat natuurlijk altijd maar de vraag is – zijn zowel Peter Higgs himself als Tom Kibble (een van de overige vijf bedenkers van het Higgsmechanisme) uitgenodigd voor de persconferentie op CERN. De boodschap zal dan dus vast niet zijn: “Sorry heren, het resultaat van afgelopen december is met de data die sindsdien is verzameld en geanalyseerd weer verdwenen…”

Of het dan ook gelijk een resultaat met een voldoende hoge waarschijnlijkheid is om door te mogen gaan voor een ontdekking, is de volgende vraag. De Daily Mail heeft het – net als een aantal andere bronnen – over 4 sigma, wat te weinig zou zijn; voor een ontdekking is 5 sigma nodig.

Mochten de LHC-detectors ATLAS en CMS inderdaad met een 4 sigma-resultaat komen, omkleed met voorbehouden, dan ben ik een tikje bang voor een wat cynische reactie bij het grote publiek. ‘Ja, ja, wéér bijna het Higgsdeeltje gevonden, net als een halfjaar geleden. Het zal allemaal wel.’ Dat, of de media maken er voor het gemak alvast maar een echte ontdekking van – waarna het vervolgens hopen is dat die 4 sigma de komende maanden niet weer begint te zakken naarmate er nóg meer data wordt meegenomen…

Maar goed, dat is allemaal koffiedik kijken. Eerst maar eens afwachten waar men woensdag mee komt. Ik zit er klaar voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *