De Atlas van opmerkelijke feiten is een boek van Ian Wright, de man achter de website Brilliant Maps. Je zou dan landkaarten verwachten waar weinig op aan te merken is, maar dat valt tegen.
Aan de ene kant bevatten veel van de kaarten in deze ‘atlas’ leuke weetjes (‘plaatsnamen met meer dan 20 letters’ – waaronder het Nederlandse Gasselterboerveenschemond) en zijn ze in het beste geval zelfs een mooi startpunt voor een gesprek (‘22 landen die niet door het Verenigd Koninkrijk zijn binnengevallen’ – de rest dus blijkbaar wel).
Aan de andere kant mankeert er ook wel het een en ander aan het boek. Terwijl Wright in de inleiding wijst op het belang van context, ontbreekt die bij de meeste kaarten totaal. Op zóveel plekken had het boek geprofiteerd van wat extra uitleg, al was het maar een introotje, wat kadertjes over opvallende uitschieters of een top-vijf.
Soms is een kaart daardoor zelfs ronduit mysterieus. Waarom zijn bijvoorbeeld delen van India bruin en andere groen gekleurd op de kaart ‘Het eerste voorstel voor de kaart van Pakistan en de verdeling van India’? Staat nergens.
Gemiste kans
Ook kunnen de gebruikte kleuren soms behoorlijk onlogisch zijn. Op de kaart ‘Gevangenispopulatie per 100.000 mensen’ staat bijvoorbeeld donkergroen voor een lager aantal dan lichtblauw, en is okergeel meer dan donkerpaars maar minder dan bruin. En de kaart met moordcijfers wekt de indruk dat er in Europa meer gemoord wordt dan in de VS, doordat de landen met de minste moorden de donkerste kleur hebben gekregen.
Door dit soort minpunten voelt deze Atlas van opmerkelijke feiten vooral als een gemiste kans; als een boek dat veel baat had kunnen hebben bij een samenwerking tussen de auteur en iemand met meer verstand van infographics dan, ironisch genoeg, de mensen van infographic.ly, die de kaarten verzorgden.