Categorieën
Overig

Quantumcomputer in Plus Magazine

Nu in het nieuwe nummer van Plus Magazine: een uitgebreid interview met de Delftse natuurkundige Leo Kouwenhoven over de quantumcomputer!

Nu in het nieuwe nummer van Plus Magazine: een uitgebreid interview met de Delftse natuurkundige Leo Kouwenhoven over de quantumcomputer!

Logo Plus MagazineEnorme oplage

Voor wie het blad niet kent: Plus Magazine is een tijdschrift voor ouderen met een oplage van zo’n 240.000 stuks. En dat is veel voor Nederlandse begrippen; heel veel.

Wat het extra interessant maakt om met een artikel als dit in Plus Magazine te staan, is dat het blad een heel brede doelgroep heeft, die niet per se hoger opgeleid of in wetenschap geïnteresseerd is. Je bereikt dus als natuur- en sterrenkundejournalist een grotendeels nieuw publiek, in plaats van mensen die toch al ‘om’ zijn.

Best lastig

Daar staat tegenover dat het best lastig is om over iets als de quantumcomputer te schrijven voor zo’n publiek. Zeker als dat in de vorm van een full-quote-interview moet, wat wil zeggen dat de geïnterviewde continu aan het woord moet zijn. Geen vragen, geen toevoegingen van de journalist tussen de citaten in.

Als journalist kun je dan niet zomaar alle verzoeken van de redactie inwilligen door simpelweg de tekst aan te passen en terug te sturen; je moet toch in de buurt blijven van wat de geïnterviewde ofwel tijdens het gesprek gezegd heeft, ofwel in tweede instantie aan het interview wil laten toevoegen. De tekst is dus al met al behoorlijk wat keren heen en weer gegaan tussen mij, de redactie en Leo Kouwenhoven.

Niet bij je thuis

Maar: resultaat is wel dat honderdduizenden senioren nu kunnen lezen wat de quantumcomputer wel en niet voor ons gaat betekenen. Dat hij vooral dient om bepaalde problemen op te lossen waar gewone computers niet uitkomen, zoals het ontwikkelen van gepersonaliseerde medicijnen. Dat het nog wel even duurt voordat we er een hebben met voldoende qubits om er écht coole dingen mee te kunnen doen. En dat zo’n ding straks waarschijnlijk niet bij je thuis komt te staan, omdat ie nu eenmaal voorlopig alleen werkt bij temperaturen in de buurt van het absolute nulpunt.

Het juli/augustus-nummer van Plus Magazine is te koop voor 5,15 euro. Een plaatje van het omslag kon ik zo gauw niet vinden, maar de covertekst is ‘Body scan: nuttig of niet?’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *