Dit jaar eens niet de persoonlijke boeken-picks van alle KIJK-medewerkers, maar een heuse top-tien:
- De globaliseringsparadox (Dani Rodrik)
- Robots, aliens en popcorn (George van Hal)
- De schaduw van Tambora (Philip Dröge)
- Over de grens (Jang Jin-Sung)
- Hoe leven ontstaat (Jim Al-khalili en Johnjoe McFadden)
- In het spoor van ebola (Guido van der Groen)
- De gebroeders Wright (David McCullough)
- Mijn Russische geschiedenis (Anya von Bremzen)
- De geldrevolutie (Frederieke Hegger)
- Rolfs maakbare wereld (Rolf Hut)
Om te lezen waar deze boeken precies over gaan en wat ze zo goed maakt, zie dit en dit bericht op de KIJK-site.
Uiteraard een lijst waar je over kunt discussiëren. Hoewel ik een grote spreadsheet heb met vrijwel alle afgelopen jaar verschenen, voor KIJK enigszins relevante non-fictieboeken, hebben we op de redactie natuurlijk niet elk van die meer dan tweehonderd boeken ontvangen of gelezen. Dat heb ik proberen te ondervangen door alle freelancers naar hun favorieten te vragen, maar nog steeds zullen we titels over het hoofd hebben gezien. Ook is het lastig om de juiste volgorde te bepalen; niemand heeft álle boeken op de lijst gelezen, wat een vergelijking lastig maakt. Maar: er zit wel degelijk een logica in de top-tien, al is het maar in mijn hoofd.
Iets waar ik me wel een beetje voor schaam is dat ik was vergeten dat Joris Luyendijks Dit kan niet waar zijn begin 2015 is verschenen; natuurlijk een meer dan logische kandidaat voor een non-fictiejaarlijst. Then again, dat boek verkoopt meer dan prima zónder een vermelding in onze jaarlijst. Ergens vind ik het zelf dan leuker om relatieve underdogs een klein duwtje in de rug te geven.
Maar goed, áls ik (of een van de overige KIJK-medewerkers) aan Luyendijks boek had gedacht, had het vast ergens in de lijst gestaan. We hebben hem er nota bene nog over geïnterviewd in KIJK…