Categorieën
Natuurkunde

Botsingen met recordenergie in LHC

Rond Pasen was de LHC groot in het nieuws: toen zou ‘s werelds grootste deeltjesversneller zijn ‘aangezet’. Maar, zoals we toen al schreven: van botsingen tussen deeltjes was op dat moment nog geen sprake. Afgelopen woensdag was dat wel het geval. Toen werden de twee deeltjesbundels die in tegengestelde richting door de 27 kilometer lange, cirkelvormige LHC-tunnel schieten voor het eerst met recordenergie met elkaar in botsing gebracht.

Lees het hele bericht op de KIJK-site! (Niet meer hyperactueel, want liep een beetje achter met het updaten van dit weblog… Maar voor de volledigheid!)

Categorieën
Natuurkunde

Amerikaanse detector voor zwaartekrachtsgolven ingewijd

Natuurkundigen zijn er vrij zeker van dat ze bestaan, maar ze direct waarnemen is nog steeds niet gelukt: zwaartekrachtsgolven. De komende jaren moet daar echter verandering in komen. Diverse experimenten gaan namelijk op zoek naar dit verschijnsel. Zoals Advanced LIGO, een duo van Amerikaanse detectors dat een flinke upgrade heeft gekregen en waarvan de tweede detector vorige week is ingewijd.

Lees het hele bericht op de KIJK-site!

Categorieën
Natuurkunde Sterrenkunde

‘Grootte schaduw zwart gat kan Einstein onttronen’

De meeste natuurkundigen gaan ervan uit dat donkere materie bestaat uit nog niet waargenomen deeltjes. Maar misschien kan een theorie die de zwaartekracht anders beschrijft dan Einsteins algemene relativiteitstheorie het probleem wel oplossen zonder deze nieuwe deeltjes. Toekomstige waarnemingen aan grote zwarte gaten kunnen een belangrijk hart onder de riem vormen voor een zo’n theorie: Modified Gravity.

Lees het hele bericht op de KIJK-site!

Categorieën
Natuurkunde

Plek met zwakste magnetisch veld in zonnestelsel gecreëerd

Nieuwe natuurkunde kun je op het spoor komen door deeltjes tegen elkaar aan te laten botsen in een deeltjesversneller zoals de LHC, in de hoop dat daar iets uit voortkomt dat je niet eerder hebt gezien. Maar je kunt ook de eigenschappen van vertrouwde deeltjes zo precies mogelijk meten. Daarbij kunnen namelijk kleine afwijkingen aan het licht komen, die bijvoorbeeld zijn veroorzaakt door nog onontdekte deeltjes. Een nieuw schild, dat beter dan ooit te voren magnetische velden kan blokkeren, moet daarbij helpen.

Lees het hele bericht op de KIJK-site!

Categorieën
Overige wetenschap

Live waterzuivering op KIJK Live!

Op allerlei plekken in de wereld kampt de bevolking met watertekorten: Californië, het Midden-Oosten, China, de Sahellanden… En het probleem zal waarschijnlijk alleen maar groter worden: waar nu 700 miljoen mensen niet de beschikking hebben over voldoende schoon drinkwater, zullen dat er over tien jaar naar schatting 1,8 miljard zijn. Hoe kunnen we technologie inzetten om daar iets tegen te doen? Daarover zal hoogleraar Kitty Nijmeijer (Universiteit Twente) spreken op de volgende KIJK Live!

Nijmeijer is hoofd van de onderzoeksgroep Membrane Science and Technology, dus het ligt voor de hand dat zij inzoomt op membranen als manier om meer drinkwater te produceren. Op het podium zal ze niet alleen laten zien hoe je zo’n membraan maakt, maar ook hoe je daarmee vuil in schoon water verandert.

Meer op de KIJK-site! En geef je vooral op voor deze KIJK Live!-editie met een techtintje. Belooft een leuke avond te worden!

Categorieën
Overige wetenschap

Maak een microscoop van je smartphone!

Als je het dingetje voor het eerst ziet, denk je waarschijnlijk dat je met een contactlens te maken hebt. Maar de lens die elektro- en computertechnicus Wei-Chuan Shih en zijn team ontwikkelden, is niet bedoeld voor je oog, maar voor je smartphone. Die verandert daarmee in een microscoop die tot 120 keer kan vergroten. En dat voor maar een paar cent.

Lees het hele bericht op de KIJK-site!

Vind het echt een heel vet idee; hoop dat het zo goed werkt en zo goedkoop kan als de makers denken. Het beoogde minimale crowdfundbedrag is in elk geval inmiddels verzameld via Kickstarter, zie ik.

Categorieën
Overige wetenschap

KIJK Live! 1 juni: wat hebben Einstein en internet met elkaar te maken?

Op maandagavond 1 juni is de volgende editie van KIJK Live! Onder andere met het volgende onderwerp:

Einstein kennen we natuurlijk vooral van zijn relativiteitstheorie. Maar in het jaar dat hij de eerste versie daarvan publiceerde, 1905, zette hij nog een belangrijke wetenschappelijke mijlpaal op zijn naam. Hij bewees in zijn ‘wonderjaar’ namelijk ook het bestaan van moleculen, die daarvoor door velen nog werden gezien als puur denkbeeldig.

Een onderwerp dat daar ogenschijnlijk niets mee te maken heeft, is digitaal dataverkeer op het steeds drukker wordende internet. Toch heeft Einsteins ‘moleculenbewijs’ er alles mee te maken, zal wiskundige Johan van Leeuwaarden betogen op de volgende KIJK Live!-editie. Einstein nam namelijk zijn toevlucht tot statistische methodes en het schalen van ruimte en tijd, en met die gereedschappen is ook in de hightech-wereld van vandaag nog een boel te bereiken.

Meer info op de KIJK-site.

Toegang is nog steeds gratis, dus als je ook maar enigszins in de buurt van Eindhoven woont (of niet vies bent van even reizen voor een leuke avond): geef je op!

Categorieën
Sterrenkunde

MESSENGER gecrasht op Mercurius

Het is volbracht. Gisteravond crashte het onbemande ruimtescheepje MESSENGER op de planeet Mercurius. Daarmee is een succesvolle missie, die vier keer zo lang duurde als gepland, tot een eind gekomen.

Lees het hele bericht op de KIJK-site!