Over mij

Welkom! Ik ben Jean-Paul Keulen, eindredacteur van de Nederlandse editie van New Scientist en freelance wetenschapsjournalist. Eerder was ik onder meer eindredacteur van De Ingenieur en adjunct-hoofdredacteur van KIJK. Ook schreef ik de boeken De deeltjesdierentuin, De deeltjessafari en Verstoppertje spelen met aliens. Op deze site vind je links naar mijn artikelen en nieuwsberichten, en af en toe een blogpost.

Wil je me bereiken voor een schrijf- of redigeerklus of lezing? Stuur een mailtje naar jpkeulen apenstaart gmail punt com.

Jean-Paul Keulen

Foto: Frank Ruiter

Mijn voorgeschiedenis

Ik heb sterrenkunde gestudeerd aan de Universiteit Leiden, waar ik onder begeleiding van Dr. Jane X. Luu, mede-ontdekker van het eerste Kuipergordelobject, het onderzoek ‘Dust in the Kuiper Belt’ verrichtte. Daarna koos ik voor de afstudeerrichting wetenschapsjournalistiek. In het kader daarvan liep ik enkele maanden stage bij KIJK.

Vervolgens ging ik aan de slag als eindredacteur bij HUB Uitgevers, waar ik me bezighield met het gamesblad Xbox Magazine en andere computertijdschriften. Begin 2005 keerde ik als schrijvend redacteur en bijspringend eindredacteur terug bij KIJK, waar mijn functie steeds meer een co√∂rdinerend karakter kreeg. In 2016 was ik als adjunct-hoofdredacteur inhoudelijk verantwoordelijk voor het blad. 

Van begin 2017 tot september 2019 combineerde ik een vaste parttime baan als eindredacteur van het techniekblad De Ingenieur met werk als freelance wetenschapsjournalist voor onder meer de Volkskrant, KIJK, New Scientist, Quest, Quest Psychologie en Quest HistoryPlus Magazine, Dirty ScienceEos, Maters & Hermsen (Delta Life), het CWI en Transparant.

Mijn boeken

Ik heb twee boeken geschreven over deeltjesfysica, De deeltjesdierentuin (2012) en De deeltjessafari (2014), en een boek over de zoektocht naar buitenaardse beschavingen, Verstoppertje spelen met aliens (2017). Alle drie deze boeken verschenen bij Unieboek | Het Spectrum. De deeltjesdierentuin is inmiddels toe aan zijn tiende druk, De deeltjessafari aan zijn vierde.

Wat ik nu doe

SInds september 2019 ben ik eindredacteur van de Nederlandse editie van het populairwetenschappelijke tijdschrift New Scientist. Mijn werkzaamheden voor andere media staan momenteel op een laag pitje. Wel schrijf ik nog de rubriek ‘Far out’ voor KIJK.

Lezingen

Af en toe geef ik een lezing of gastcollege over natuur- of sterrenkundige onderwerpen of over wetenschapsjournalistiek. Ik was onder meer keynotespreker van de WND-conferentie voor natuurkundedocenten, presenteerde verschillende edities van het evenement KIJK Live! en gaf lezingen voor diverse natuur- en sterrenkundige verenigingen en op middelbare scholen.

Wil je me bereiken voor een schrijf- of redigeerklus of lezing? Stuur een mailtje naar jpkeulen apenstaart gmail punt com.

Ik ben bij de Kamer van Koophandel geregistreerd onder nummer 67770371. Mijn BTW-ID is NL001811602B94.