Over mij

Welkom! Ik ben Jean-Paul Keulen, freelance wetenschapsjournalist (KvK-nummer 67770371), eindredacteur van De Ingenieur, voormalig (adjunct-)hoofdredacteur van KIJK en auteur van de boeken De deeltjesdierentuin en De deeltjessafari. Op deze site vind je links naar mijn artikelen en nieuwsberichten, en af en toe een blogpost.

Jean-Paul Keulen

Foto: Frank Ruiter

Over mijn voorgeschiedenis: ik heb sterrenkunde gestudeerd aan de Universiteit Leiden, waarbij ik onder begeleiding van Dr. Jane X. Luu, mede-ontdekker van het eerste Kuipergordelobject, het onderzoek ‘Dust in the Kuiper Belt’ verrichtte. Daarna koos ik voor de afstudeerrichting wetenschapsjournalistiek. In het kader daarvan liep ik enkele maanden stage bij KIJK.

Vervolgens ging ik aan de slag als eindredacteur bij HUB Uitgevers, waar ik me met name bezighield met het gamesblad Xbox Magazine. Begin 2005 keerde ik als schrijvend redacteur (en bijspringend eindredacteur) terug bij KIJK, waar mijn functie steeds meer een coördinerend karakter kreeg. In 2016 was ik als chef redactie/(adjunct-)hoofdredacteur inhoudelijk verantwoordelijk voor het blad.

Eind 2016 besloot ik dat het tijd werd voor iets anders; vanaf januari 2017 ben ik eindredacteur van het maandblad De Ingenieur en freelance wetenschapsjournalist, gespecialiseerd in natuur- en sterrenkunde. Ik heb onder meer werk gedaan voor de Volkskrant, KIJK, New Scientist NLKnow How, Eos, het CWI en Transparant.

Ook heb ik twee boeken geschreven over deeltjesfysica: De deeltjesdierentuin (2012) en De deeltjessafari (2014), beide verschenen bij Unieboek | Het Spectrum. De eerste is inmiddels toe aan zijn negende druk, de tweede aan zijn vierde. Momenteel werk ik aan mijn derde boek: Verstoppertje spelen met aliens.

Af en toe geef ik lezingen of gastcolleges over natuur- of sterrenkundige onderwerpen (met name deeltjesfysica) of over wetenschapsjournalistiek. Ik was onder meer keynotespreker van de WND-conferentie voor natuurkundedocenten en gaf lezingen voor diverse natuur- en sterrenkundige verenigingen en op middelbare scholen.

Je kunt mij bereiken op jpkeulen apenstaart gmail punt com.