Voor en tijdens de CERN-aankondiging van afgelopen woensdag heb ik het nodige getwitterd over het higgsdeeltje. Voor wie die berichtjes heeft gemist, onderstaand overzichtje.
Ten eerste een korte ‘twursus’ over de bedenkers en de naam van het higgsdeeltje en -mechanisme, die ik dinsdagmiddag twitterde.
- Het higgsdeeltje staat ook wel bekend als ‘the God particle’ – tot grote ergernis van de meeste natuurkundigen.
- Andere namen voor het higgsdeeltje, gesuggereerd bij een wedstrijd: mysteron, mastodon, esperon, lardon, rockon en non-existon.
- Het higgsmechanisme dat deeltjes massa geeft, werd bedacht door zes wetenschappers. Higgs was hiervan niet eens de eerste.
- Peter Higgs was wel de eerste die bedacht dat uit het higgsmechanisme het bestaan van een Higgsdeeltje volgt.
- De overige vijf bedenkers van het higgsmechanisme: Robert Brout, François Englert, Gerald Guralnik, Dick Hagen, Tom Kibble.
- Robert Brout overleed in 2011. De andere bedenkers van het higgsmechanisme leven nog, maar zijn aardig op leeftijd.
- Higgs noemt het higgsmechanisme weleens het ABEGHHK’tH-mechanisme, waarmee maar liefst acht wetenschappers worden gecredit voor het idee.
- De A in ABEGHHK’tH staat voor natuurkundige Philip Anderson, die al in 1962 een proto-higgsmechanisme bedacht.
- De ’tH in ABEGHHK’tH staat voor Nederlander Gerard ’t Hooft, die begin jaren zeventig een belangrijke bijdrage leverde.
- Eén Nobelprijs mag aan slechts 3 wetenschappers worden uitgereikt. Wordt dus een probleem, mocht morgen blijken dat het higgs is gevonden.
(Ik wil ook nog wel een keer een wat meer fysische twursus doen, maar dat vergt wat meer denkwerk…)
Ten tweede de berichtjes die ik tijdens de live webcast van de conferentie twitterde (naast retweets van met name wetenschapsjournalist Barry van der Meer en ATLAS-programmaleider Stan Bentvelsen):
- AH, CERN-baas Heuer neemt het woord. “Update on the search of a certain particle – I forgot the name.”
- Eerst nieuws van de LHC-detector CMS – door de man uit het gelekte filmpje van gisteren. [Joe Incandela]
- Incandela maakt vergelijking tussen hoeveelheid data verzameld met LHC in 2010, 2011, 2012: indrukwekkende toename.
- Gecombineerde CMS-resultaten [van twee van de bekeken ‘kanalen]: 5 sigma. Applaus voor CMS. “Last month of running that did it!”
- Alle CMS-resultaten bij elkaar genomen: 4,9 sigma ipv 5 sigma… Dus toch nog net geen higgsontdekking voor CMS alleen. Nu ATLAS-detector.
- “It’s not easy to speak second. All the clever things have already been said.” Fabiola Gianotti presenteert ATLAS-resultaten higgs.
- Voor wie de webcast van CERN te ingewikkeld vindt: http://havewefoundthehiggsbosonyet.org
- ATLAS’ Gianotti gaat over de tijd heen, vreest ze. “Maar je gaat me toch niet afbreken voor de laatste slide”, grapt ze richting de baas.
- En we zien weer een 5 sigma op een slide! Applaus, nu voor ATLAS.
- Meer data nodig, onder andere om vast te stellen of het gevonden deeltje de vereiste eigenschappen heeft om het higgsdeeltje te kunnen zijn.
- Directeur CERN: “I think we have it. You agree?” Applaus. Nu nog even een samenvatting.
- Heuer: “I have zee impression you are all happy. (…) Is zere any applause in Melbourne?” Ja, dat is er. [De aankondiging op CERN vormde de aftrap van een grote deeltjesfysicaconferentie in Australië.]
- Heuer: wil een van de vier [aanwezige] theoretici achter het higgsmechanisme nog iets zeggen?
- Felicitaties van Higgs zelf. [Hij vindt het] ongelofelijk dat dit nog tijdens zijn leven is gelukt.
- Englert brengt de in 2011 overleden Brout in herinnering, die met hem de eerste paper over het higgsmechanisme schreef.