Gisteren veegde ik mijn higgstweets bij elkaar, vandaag de interessantste en leukste higgslinks die ik de afgelopen dagen voorbij zag komen.
- Stephen Hawking reageert in een kort interview op het higgsnieuws: “It seems I have just lost one hundred dollars.”
- Wetenschapsjournalist Barry van der Meer was tijdens de CERN-bekendmaking bij de Lindau Nobel Laureate Meeting en slaagde er daar in drie Nobelprijswinnaars naar hun mening over het higgsnieuws te vragen: Martinus Veltman, David Gross en Carlo Rubbia.
- Tweets die laten zien waarom het een slecht idee was om het higgsdeeltje de bijnaam The God Particle te geven…
- Stroomschema: begrijp jij het higgsdeeltje?
- “Mitt Romney today denounced Barack Obama for allowing Europe to beat the United States at particle physics research. Under his administration, Romney vowed, ‘All particles that bind the earth together will be discovered in America, by Americans and for Americans.'” Grappige New York Times-column van Gail Collins over hoe de Amerikaanse politiek op het higgsnieuws gereageerd zou hebben. (Kleine nitpick: Collins opent haar stuk met: “Scientists in Geneva announced this week that they had found a new subatomic particle that they were 99.999999 percent sure was the elusive Higgs boson.” Dat klopt niet; ze zijn 99 komma zoveel procent zeker dat ze een nieuw deeltje hebben ontdekt; niet dat het ontdekte deeltje daadwerkelijk het higgsdeeltje is.)
- NWT-redacteur George van Hal vergelijkt de higgsitems van NOS, RTL en Hart van Nederland en komt uit op een verrassende winnaar…
- Duploduiding: kan het ietsje minder infantiel? Maarten Keulemans ergert zich over het uitleggen van natuurkunde op tv met behulp van Duplo, suiker, grapefruits enzovoort. Eveneens een pet peeve van mij, waar ik altijd nog eens een blogje over wilde schrijven. (De vergelijking die ik altijd maak: als het over de kabinetsformatie gaat, wordt er ook geen zak Playmobil-poppetjes op tafel leeggeschud bij Pauw en Witteman.)
- De Telegraph heeft een artikel met kort filmpje over hoe Peter Higgs de pers te woord stond op de Universiteit van Edinburgh na de CERN-aankondiging. Onder andere vertelde de 83-jarige natuurkundige de aanwezige pers dat hij geen praktische toepassingen voor het deeltje ziet en dat het wat hem betreft vreemd is dat het naar een persoon is vernoemd; hij zou het hernoemen naar simpelweg ‘H’.