Diederik Jekel, wetenschapsjournalist:
“Zelden heb ik een bondiger, overzichtelijker en toegankelijker overzicht gezien van de volledige deeltjesfysica. Van proton tot squark. Als je echt wilt weten waarom de higgshype en majoranamodegril zo bijzonder waren, dan is dit boek een absolute must. Ik vind het oprecht geweldig goed geschreven.”
Frank Linde, directeur van het Nationaal instituut voor subatomaire fysica Nikhef:
Higgs, antimaterie, (te) snelle neutrino’s, majoranadeeltjes en zelfs donkere materie uitgelegd in gewone spreektaal, doorspekt met leuke anekdotes en voorzien van heldere illustraties. En dat alles in een logische volgorde: van het bekende en tegenwoordig perfect begrepen atoom naar supersymmetrische speculaties. Dat is Jean-Paul Keulens nieuwe boek De deeltjesdierentuin. Een absolute aanrader.
Jos Engelen, voorzitter NWO en voormalig wetenschappelijk directeur en plaatsvervangend directeur-generaal van CERN:
“In De Deeltjesdierentuin wordt stap voor stap, en altijd boeiend, uitgelegd hoe we, pakweg de laatste honderd jaar, de verbazingwekkende wereld van de elementaire deeltjes en de krachten ertussen in kaart hebben gebracht. De ideeën die aan het Standaardmodel ten grondslag liggen, worden prachtig samengebracht. Als apotheose vindt het zeer recent ontdekte higgsdeeltje zijn plaats, maar tevens is er ruim aandacht voor speculatie over verschijnselen die te ontdekken moeten zijn ‘voorbij het Standaardmodel’. Een uitstapje naar majoranatoestanden zoals onlangs in Delft ontdekt, biedt ook aantrekkelijke perspectieven op de toekomst. De deeltjesdierentuin is een must voor elke geïnteresseerde leek die de opwinding rond de higgsontdekking echt wil begrijpen. Als ik mij verplaats in de jonge, gretige leerlingen van nu, zal het voor een aantal van hen het boek blijken dat hen deed besluiten wetenschapper te worden!”
Vivianne Bendermacher, hoofdredacteur KIJK:
“Iedereen die wil begrijpen welke rol deeltjes als het higgsboson en het neutrino spelen in wat Jean-Paul Keulen zo treffend de ‘deeltjesdierentuin’ noemt, moet dit boek absoluut lezen. Dankzij The Big Bang Theory-eske anekdotes over de ontdekkers van de verschillende deeltjes weet Keulen zelfs de grootste natuurkundeleken bij de les te houden.” 5 van de 5 sterren
Martijn van Calmthout in de Volkskrant:
“Aan schwung en charme ontbreekt het KIJK-redacteur Jean-Paul Keulen bepaald niet in zijn nieuwe boekje De deeltjesdierentuin, dat een puike rondleiding in de wereld van de elementaire deeltjes biedt.” 4 van de 5 sterren
Nogmaals de Volkskrant, nu in een artikel over de beste wetenschapsboeken van 2012:
“KIJK-journalist Jean-Paul Keulen levert met De deeltjesdierentuin een fris en goedgeschreven overzicht van de hele deeltjesnatuurkunde.”
“Het boek leest als een trein en de uitleg van Keulen is vlot en verhelderend. Bij elk type deeltje behandelt hij ook uitvoerig de boeiende geschiedenis erachter, doorspekt met grappige anekdotes over de wetenschappers in kwestie.” 4 1/2 van de 5 sterren
NWT Magazine:
“Knap is hoe Keulen ook de ingewikkeldste onderwerpen – antimaterie, supersymmetrie en de rol van bosonen in het standaardmodel – ogenschijnlijk moeiteloos uitlegt. (…) De deeltjesdierentuin is eenvoudig zonder kinderachtig te zijn. Keulen toont aan dat je niet potsierlijk ingewikkeld hoeft te doen om iets compleet en grondig uit te leggen.”
Wetenschap in Beeld:
“Wat is er allemaal gebeurd tussen de ontdekking dat atomen uit stukjes bestaan en de vondst van het higgsdeeltje? Wetenschapsjournalist Jean-Paul Keulen zet dit in De deeltjesdierentuin op een zeer heldere manier op een rijtje.”