Categorieën
Natuurkunde

Is Google’s quantumchip Willow echt een mijlpaal?

Hoe indrukwekkend is Willow, de nieuwe quantumchip van Google? Die vraag beantwoord ik in het nieuwe nummer van KIJK.

‘Even voorstellen: Willow, onze state-of-the-art quantumchip.’

Zo begint het bericht dat begin december verscheen op de blogsite van tech-gigant Google. In de tekst die volgt, doet Hartmut Neven, oprichter en directeur van het Google Quantum AI-lab, uit de doeken wat deze chip dan zo bijzonder maakt. Onder andere zou hij in vijf minuten een berekening hebben uitgevoerd waar een gewone computer 100 biljoen keer langer over had gedaan dan de huidige leeftijd van het universum.

Doorbraak?

Media wereldwijd gingen met het nieuwtje aan de haal, waarbij ze woorden als ‘mijlpaal’ en ‘doorbraak’ niet schuwden. Ondertussen vroegen andere sites zich hardop af hoe bijzonder deze stap nou écht was.

Niet zo gek ook, want er wordt al een paar decennia naar een volwaardige quantumcomputer toegewerkt. En hoewel de afgelopen jaren al de nodige mijlpalen en doorbraken zijn geclaimd, is zo’n ding er anno 2025 nog steeds niet.

Tijd dus om even in te zoomen op Willow en wat deze chip betekent voor de ontwikkeling van quantumcomputers.

Trage zwaartekracht

Lees het hele artikel in de nieuwe KIJK. Het nummer is te koop in de winkel of te bestellen op deze site.

Omslag van KIJK 4/2025

Ook in deze editie: een nieuwe aflevering in mijn reeks Far Out. Deze gaat over de vraag of de zwaartekracht vlak na de oerknal misschien trager ging dan het licht.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *