Categorieën
Natuurkunde

Jordaanse koning opent SESAME

Gisteren heeft koning Abdullah II van Jordanië de Synchrotron-light for Experimental Science and Applications (SESAME) officieel geopend.

Of hij het deed met de woorden ‘SESAME, open u’, weet ik niet. Maar gisteren heeft koning Abdullah II van Jordanië de Synchrotron-light for Experimental Science and Applications officieel geopend.

Opening SESAME
De Jordaanse Koning Abdulla II (vierde van rechts op de eerste rij) na de opening van deeltjesversneller SESAME. (Foto: Noemi Caraban Gonzalez/CERN)

SESAME is een bijzonder project dat ik een warm hart toedraag. Niet alleen omdat het de eerste deeltjesversneller van dit type is in het Midden-Oosten, ook en vooral omdat het een gezamenlijk project is van landen die normaal niet altijd de beste vrienden zijn: Iran, Israël, de Palestijnse Autoriteit, Turkije, Cyprus, Egypte, Jordanië en Pakistan.

Vorig jaar mei zag ik kans langs te gaan bij de machine in aanbouw en ter plekke uitgebreid te spreken met wetenschappers uit allerlei landen. De reportage die dat opleverde, is nu in zijn geheel gratis te lezen op de KIJK-site.

Overigens is het wel een artikel waar ik wat gemengde gevoelens bij heb. Aan de ene kant ben ik trots dat ik op eigen gelegenheid een bezoek heb geregeld (geen perstrip met nog twintig andere journalisten dus) en daardoor een verhaal kon schrijven over een machine die nog weinig buitenlandse pers had ontvangen. Aan de andere kant maakte het resulterende KIJK-artikel in mijn beleving niet veel los, terwijl het idee van een wetenschappelijk project waar allerlei notoire kemphanen vredig in samenwerken toch tot de verbeelding zou moeten spreken. Deels zal dat zijn gekomen doordat een KIJK-verhaal nu eenmaal minder mensen bereikt dan, zeg, een Volkskrant-artikel – en doordat KIJK-lezers vooral van zich laten horen als er iets mankeert. Maar ik denk ook dat de tekst niet helemaal goed uit de verf is gekomen, al vind ik het lastig om zelf de vinger op de zere plek te leggen.

Hoe dan ook: SESAME is geopend, en dat is in elk geval mooi nieuws. Ik zal het project met veel interesse blijven volgen en hoop dat het inderdaad het multiculturele wetenschappelijke trefpunt voor de regio wordt dat de initiatiefnemers voor ogen hadden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *