Categorieën
Overig

Jaarlijstjes! Mijn favoriete boeken, gelezen in 2015

Afgelopen jaar tot mijn eigen verbazing maar liefst tachtig boeken gelezen – inclusief comic-bundels en luisterboeken; dat wel – dus voldoende materiaal om wat aanraders uit te plukken.

Afgelopen jaar tot mijn eigen verbazing tachtig boeken gelezen – inclusief comic-bundels en luisterboeken; dat wel – dus voldoende materiaal om wat aanraders uit te plukken.

Beste non-fictie verschenen in 2015:

  • Over de grens door Jang Jin-Sung. Even interessant als aangrijpend relaas van een Noord-Koreaanse vluchteling. Recensie volgt in KIJK 2/2016 (nu bij de drukker). Zie ook mijn stukje in het KIJK-jaarlijstje.
  • Mijn Russische geschiedenis door Anya von Bremzen. De Wilde zwanen van Rusland, met een culinair sausje. Recensie hier; zie ook mijn stukje in het KIJK-jaarlijstje.
  • Robots, aliens en popcorn door George van Hal. Flinke pil vol uitstekend uitgelegde wetenschap en technologie, aan de hand van films. (Wel een erratum voor de volgende druk: Signs is een kutfilm, George.) Recensie hier; zie ook mijn stukje in het KIJK-jaarlijstje.

Beste non-fictie (uit)gelezen in 2015:

  • Verwoesting & vooruitgang door Ian Morris. Wat minder dan Morris’ eerste, De val van het Westen, maar nog steeds een heel aardige toevoeging aan het rijtje van vuistdikke Guns, Germs and Steel-achtige boeken.
  • Modern Japanese Cuisine door Katarzyna J. Cwiertka. Interessant boek over de geschiedenis van de huidige Japanse keuken, die helemaal niet zo oud of Japans is als je zou verwachten.
  • What if? door Randall Munroe. Heerlijk ver doorgerekende, absurde scenario’s, door de man achter de webcomic XKCD.

Beste fictie gelezen in 2015 (geen SF/fantasy):

  • The Thousand Autumns of Jacob de Zoet door David Mitchell. Oké, ik ben officieel Michell-fan. Deze was extra leuk omdat ik vorig jaar zelf door het gereconstrueerde Dejima heb rondgewandeld; het stukje Nagasaki waar dit boek zich voor een groot deel afspeelt.
  • Het bloed in onze aderen door Miquel Bulnes. Rijke historische roman die speelt in het Spanje van voor de burgeroorlog. Kan zich wat mij betreft meten met De ontdekking van de hemel.
  • Nooit ziek geweest door Nico Dijkshoorn. Hard maar aangrijpend boek over Dijkshoorns onuitstaanbaar egocentrische vader Klaas en diens aftakeling. Werkte goed als luisterboek, lekker droog voorgelezen door de auteur.

Beste SF gelezen in 2015:

  • The Martian door Andy Weir. Jaaa, geweldig boek. Spannend, grappig en doordacht: wat wil je nog meer? Verfilming mocht er ook zijn.
  • Caliban’s War door James S.A. Corey. Tweede deel in de space opera The Expanse, die zich (vooralsnog) beperkt tot ons eigen zonnestelsel; een leuke twist aan het genre. Caliban’s War was wat mij betreft niet beter dan het eerste deel, maar wel net zo goed  – en dat is ruimschoots goed genoeg om de serie voort te zetten. Deel drie staat inmiddels in de kast.
  • Timescape door Gregory Benford. Enige klassieke SF-boek dat ik dit jaar heb gelezen. Interessante mix van harde, speculatieve science, de persoonlijke levens van de hoofdpersonen, en een kritische schets van de academische wereld; daarmee wat ‘literairder’ dan veel recente SF.

Beste fantasy gelezen in 2015:

  • Gardens of the Moon door Steven Erikson. Eerste deel van de megareeks The Malazan Book of the Fallen. Berucht lastig boek om in te komen (‘Wie is dat? En wie is dat? En waar zijn ze? Waar hebben ze het over? Wie is dat nu weer?’), maar hooked na een pagina of 150. Nog zo’n 10.000 te gaan.
  • Royal Assassin door Robin Hobb. Tweede deel van de Farseer-trilogie. Als audioboek geluisterd; beviel op zich prima, maar de speelduur van bijna dertig uur (!) was wat veel van het goede. Deel drie dus toch maar als papieren boek in huis gehaald.
  • A Game of Thrones door George R.R. Martin. Ga waarschijnlijk niet de hele boekenreeks lezen; die tijd kan ik ook steken in megareeksen die a) wel af zijn en waar b) geen tv-serie van is. Maar dit eerste deel laat in elk geval zien dat Martin kan schrijven.

Beste comics gelezen in 2015:

  • The Sandman door Neil Gaiman. Bijna aan het eind van deel zes. Een van de meest indrukwekkende comicreeksen die ik tot nu toe heb gelezen, waarin Gaiman zijn eigen overkoepelende mythologie opbouwt die christelijke concepten, tal van pantheons uit alle hoeken van de wereld, allerlei literaire en historische verhalen, en nog veel meer in zich verenigt. Wel meer fan van de langere verhalen dan van de kortjes.
  • Understanding Comics door Scott McCloud. Wat pretentieuze, maar uiteindelijk behoorlijk intrigerende ontleding van het medium strip, in stripvorm. Een boek om over een tijdje nog eens te lezen.
  • Derde pick: lastig. Het eerste deel van het kostschoolmysterie Morning Glories was veelbelovend, maar ik moet er meer van lezen voor ik de serie echt kan aanraden. The Avengers versus Thanos was een lekkere berg Marvel, maar niet consistent geweldig (wat natuurlijk ook nauwelijks kan, met een bundel die uit zoveel verschillende reeksen put). Het op zichzelf staande verhaal Ghostopolis was tof, maar ben het inmiddels ook alweer een beetje vergeten; zelfde geldt voor de eerste Thor-bundel van J. Michael Straczynski (van Babylon 5-faam). The City on the Edge of Forever: absoluut lezenswaardig, maar het blijft een verstript Star Trek-script dat er naar mijn idee ook net wat te glad uitziet. Dan toch maar de eerste Hellblazer-bundel, Original Sins, ook al is dat dan het tweede DC-boekje in een lijstje van drie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *