Categorieën
Overig

De beste non-fictieboeken van 2014

Het is inmiddels een traditie: het lijstje van favoriete non-fictieboeken van het KIJK-team. Zelf koos ik voor Planetenjagers door de Nederlandse sterrenkundige Lucas Ellerbroek. Hierbij de overige titels die ik afgelopen jaar de moeite waard vond.

Het is inmiddels een traditie: het lijstje van favoriete non-fictieboeken van het KIJK-team. Klik hier, hier en hier om de nogal uiteenlopende keuzes van de redacteuren en freelancers te bekijken. (Twee vermeldingen voor De deeltjessafari; yay!)

Zelf koos ik voor Planetenjagers door de Nederlandse sterrenkundige Lucas Ellerbroek, een fijn geschreven boek over de zoektocht naar exoplaneten en buitenaards leven. Hierbij de overige titels die ik afgelopen jaar de moeite waard vond.

Verwoesting & vooruitgang (Ian Morris). Na in De val van het Westen de al millennia durende nek-aan-nek-race tussen Oost en West in kaart te hebben gebracht, betoogt Morris in zijn nieuwe pil dat oorlog – paradoxaal genoeg – vrij consequent voor meer vrede en veiligheid heeft gezorgd. Een intrigerend standpunt voor de allesbehalve oorlogszuchtige Brit, al had hij er van mij wel een wat dunner boek aan mogen wijden.

The Sense of Style (Steven Pinker). Toen ik op Twitter voorbij zag komen dat Steven Pinker (o.a. The Language Instinct) een stijlgids had geschreven, heb ik die dezelfde dag nog besteld – en dan niet bij de goedkoopste, maar bij de snelste leverancier. In The Sense of Style laat Pinker met historische en wetenschappelijke argumenten zien welke taaladviezen te onderbouwen zijn en welke je zo snel mogelijk mag vergeten. Helaas betreft het dan natuurlijk wel Engelse taaladviezen, die lang niet allemaal ook hier verkondigd worden. Verder lijkt Pinker een beetje te lijden onder de door hemzelf uitvoerig beschreven curse of knowledge (niet meer goed voor de leek kunnen schrijven als je erg veel van een onderwerp afweet): zo gauw het over grammatica gaat, wordt het boek ineens een stuk taaier. Maar toch: alleszins de moeite waard.

The Virtues of the Table (Julian Baggini), vertaald als Deugden van de tafel. Ben al jaren fan van filosofieschrijver Julian Baggini (‘de Britse Rob Wijnberg’), dus ook dit boek besteld zo gauw ik ervan hoorde. Onderwerp zijn allerlei kwesties rond eten. Is het echt het beste om alleen lokale producten te kopen, biologisch te eten, vegetariër te worden, enzovoort? Weinig pasklare antwoorden, wel veel food for thought – zoals je van Baggini mag verwachten.

De volmaakte theorie (Petro G. Ferreira). Een goede kanshebber voor mijn KIJK-pick als Ellerbroeks Planetenjagers er niet was geweest. Mooi boek over de relativiteitstheorie, hoe daar in de loop van de twintigste eeuw tegenaan werd gekeken, en de alternatieven die nu de ronde doen. (Lees mijn recensie op de KIJK-site.)

Nog toptitels uit 2014 gemist? Lees- of luistertips zijn van harte welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *