Categorieën
Overig

De best gelezen siteberichten van 2012… of toch niet?

Altijd interessant om via Google Analytics te bekijken: welke siteberichten worden het meest gelezen? Voor de KIJK-site stelde ik afgelopen week de top-tien van 2012 samen.

Altijd interessant om via Google Analytics te bekijken: welke siteberichten worden het meest gelezen? Voor de KIJK-site stelde ik afgelopen week de top-tien van 2012 samen. 

De lijst zal zijn verstoord doordat we afgelopen jaar van url moesten veranderen. Dat leidde bijvoorbeeld tot een kortstondig, maar diep dal in onze bezoekerscijfers, waardoor bepaalde berichten geplaatst rond het moment van de overstap buiten hun schuld nauwelijks gelezen zijn. Daarnaast zullen allerlei stukjes zowel op hun oude als hun nieuwe url’s hits verzameld hebben – en daar houdt Google Analytics geen rekening mee.

Dat in gedachten gehouden, zijn de nummers één en twee wel te begrijpen. Topscoorder is een oudere reportage over wat de hedendaagse Maya’s zelf denken over 21 december 2012, die we in de week vóór de langverwachte datum integraal online plaatsten. Een verdriedubbeling van onze gebruikelijke bezoekerscijfers en voor ons doen ongekend veel likes op Facebook was het gevolg. Inspelen op hypes loont dus – hoe suf de hype in kwestie ook is.

Nummer twee is een nieuwsbericht over de Titanic, geplaatst rond het honderdjarig jubileum van de ramp. Ook een hype, zou je kunnen zeggen, maar hier hielp vooral dat Google News ons bericht oppikte.

De rest van de lijst is een mix van berichten die je bijna willekeurig zou noemen. Data opslaan in DNA, één van onze berichten over de landing van Marsrover Curiosity, een paar vliegtuigberichten die nou niet echt wereldnieuws waren, en een nieuwe schatting van het aantal exoplaneten in de Melkweg. (Zelf had ik verwacht dat nieuwtjes over interessante individuele exoplaneten hoger gescoord zouden hebben.)

Grote ontbrekende is het higgsnieuws van aflopen zomer. Ik neem echter aan dat hier iets mis is gegaan in de statistieken, want hier lijkt de oude-url-versie niet te zijn geteld door Google Analytics, terwijl dat bij andere berichten wél is gebeurd. Dat doet me dan gelijk ook vermoeden dat er wel meer buiten de boot is gevallen door Google’s selectieve amnesie. Nu ja, volgend jaar beter dan maar. Aangenomen dat we dan niet wéér naar een ander webadres worden gedreven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *