Bezoek aan CERN: de foto’s!

Afgelopen week mocht ik met een klein groepje andere Nederlandse journalisten een exclusief bezoekje brengen aan de LHC-tunnel en een aantal van de experimenten die rond de deeltjesversneller staan opgesteld. Enkele foto’s (geschoten met mijn mobieltje, dus excuses voor de niet al te hoge kwaliteit).

Deeltjesfysicus Nicolo de Groot geeft uitleg bij ATLAS, het grootste LHC-experiment.

Deeltjesfysicus Nicolo de Groot geeft uitleg bij ATLAS, het grootste LHC-experiment.

LHC-tunnel

Een blik in de LHC-tunnel, in de buurt van het experiment ALICE (zie beneden).

LHC: splices

Bij dit soort verbindingen tussen LHC-magneten ging het in september 2008 dramatisch mis: hierdoor vond het quench incident plaats, dat veel vertraging opleverde en de reden was dat de LHC tot nu toe maar op halve sterkte heeft gedraaid. Tijdens de huidige shutdown vormen ze een belangrijk actiepunt.

ALICE

Het LHC-experiment ALICE richt zich met name op botsingen tussen loodionen, waarbij een quark-gluon-plasma hoort te ontstaan; een ‘soepje’ van losse quarks en gluonen.

LHCb-uitleg

Deeltjesfysicus Niels Tuning – overigens de partner van de dame die vorig jaar De deeltjesdierentuin heeft geredigeerd! – geeft uitleg bij het experiment LHCb.

LHCb

Het experiment LHCb, dat zich richt op deeltjes die een bottomquark bevatten. Realiseerde me ineens de betekenis van het logo: als je de ‘cb’ van de afkorting LHCb spiegelt, krijg je ‘cp’, waar een rode streep door staat. En CP-schending is hét verschijnsel waar het experiment zich op richt.

DELPHI

Selfie in DELPHI! DELPHI was een van de experimenten van de voorloper van de LHC, LEP genaamd, die geen protonen op elkaar liet botsen, maar elektronen op hun antideeltjes.

MOEDAL

Een niet erg indrukwekkend ogend experiment, maar wel met een spannende missie: MOEDAL zoekt naar magnetische monopolen. Meer over deze deeltjes in De deeltjessafari!

Gargamelle

Een museumstuk: Gargamelle, het experiment waarmee in 1973 voor het eerst de zogenoemde neutral currents werden waargenomen, een belangrijke stap richting de ontdekking van de W- en Z-deeltjes (die de zwakke kracht overbrengen) en het onderbrengen van de zwakke en de elektromagnetische kracht in één theorie.

One thought on “Bezoek aan CERN: de foto’s!

  1. Pingback: Nederlandse journalisten bezoeken CERN | Nikhef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *